مقالات

همه چیز درباره پارچه نسوز صنعتی

Everything-about-industrial-fireproof-fabric-min

همه چیز درباره پارچه نسوز صنعتی

پارچه نسوز صنعتی، پارچه‌ای است که از الیاف‌های مرغوب تهیه شده باشد. در این پارچه‌ها الیاف‌هایی وجود دارد که بسیار مقاوم بوده و از موادی بافته شده‌اند که در مقابل گرما و حرارت مقاومت بالایی دارند. این پارچه‌ها اکثرا از الیاف‌های نسوزی مثل فایبرگلاس و فایبرآزبست ساخته می‌شود. این محصول انواع گوناگونی از جمله پارچه نسوز فایبرگلاس، آزبست و گرافیت خالص دارد. در ترکیبات این پارچه‌ها موادی دخیل است که احتمال اشتعال را کاهش می‌دهد. برای اطلاع بیشتر در این خصوص تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.

پارچه‌ی نسوز چیست؟

پارچه نسوز، به پارچه‌هایی گفته می‌شود که از الیاف‌های فایبرگلاس، آرامید یا کولار، گرافیت، فایبر سرامیک و… ساخته می‌شوند و با توجه به الیافی که در این پارچه‌ها به کار رفته است دارای مقاومت حرارتی و کاربردهای بسیار و مختلفی است. پارچه‌های نسوز دارای مقاومت حرارتی بسیار بالایی هستند و همان‌طور که از نام آن‌ها پیدا است غیر قابل سوختن و اشتعال هستند به گونه‌ای که حتی اگر در دمایی بالاتر از دمای آستانه‌ی تحمل‌شان قرار بگیرند، بدون این که شعله ور شوند کم کم تجزیه و متلاشی می‌شوند.

بهتر است بدانید که بعضی از الیاف‌های پارچه‌های نسوز مقاومت بسیار بالایی در مقابل اشتعال دارند و به‌طوری هستند که می‌توانند خود را خاموش کنند. از جمله این الیاف‌ها می‌توان به پلی استرهای خاص، الیاف شیشه، الیاف‌های مداکریلیک و بعضی ترکیب‌های دیگر اشاره نمود. عواملی که در غیر قابل اشتعال بودن پارچه‌های نسوز دخیل هستند وزن و بافت پارچه‌های نسوز است.

همچنین به علت این که پارچه‌های نسوز از الیاف طبیعی مثل پشم و ابریشم ساخته می‌شوند آتش زدن آن‌ها بسیار دشوار است و حتی اگر شعله‌ور هم شوند به آهستگی می‌سوزند. همان‌طور که گفته شد در بعضی موارد این قابلیت را دارند که خود را خاموش کنند.

ویژگی‌های پارچه‌ نسوز صنعتی

پارچه نسوز صنعتی در کنار خاصیت غیر اشتعال خود ویژگی‌هایی دارد که آن‌ها را از باقی انواع پارچه‌ها جدا می‌کند؛ در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره شده است:

• پارچه‌های نسوز ضد اسید و باز هستند
• انعطاف پذیری بسیار بالایی دارند
• توانایی تحمل دمای بالا تا ۱۵۰۰ درجه سانتی گراد را دارند
• ضد روغن هستند
• این نوع پارچه‌ها مقاومت بالایی در مقابل حرارت، سایش، جریان، کشش و فشار از خود نشان می‌دهند
• پارچه‌های نسوز به علت مقاومت بالایی که دارند در عایق بندی دیگ‌های بخار، ساختمان‌ها و کارخانجات، نیروگاه‌های برق، عایق کاری تاسیسات و لوله‌ها کاربرد دارند

انواع پارچه‌های نسوز

پارچه نسوز صنعتی از جمله پارچه‌هایی می‌باشند که به علت مقاومت بالا و منحصربه‌فردی که دارند در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌توانند در مواقع وقوع حادثه آسیب‌های مختلف را کاهش دهند. البته پارچه‌های نسوز انواع مختلفی دارد که هر کدام مزایا، معایب و ویژگی‌های خاص خود را دارند که در ادامه قصد داریم به انواع پارچه‌های نسوز اشاره کنیم.
آزبست
یکی از انواع پارچه‌های نسوز، پارچه‌های آزبست هستند که از جنس الیاف آزبست تولید شده‌اند، پارچه آزبست دارای عرضی ۳ تا ۱۰۰ سانتی‌متری است. پارچه‌های آزبست بستگی به گریدی که دارند دارای مقاومت حرارتی ۲۶۰ تا ۶۵۰ درجه سانتی‌گراد است. پارچه‌های آزبست هر سالانه در مقیاس بالا و کیفیت مناسب در ایران تولید می‌شود و به باقی کشورها صادر می‎‌شود.

نکته‌ی بعدی در مورد پارچه‌های آزبست این است که این پارچه‌ها دارای کاربرد بسیاری هستند. از جمله کاربردهای آن می‌توان به تهیه‌ی لباس‌ها و دستکش‌های صنعتی نسوز، عایق کاری و حرارت‌گیری تاسیسات ساختمانی، کارخانه‌ها و دیگ‌های بخار اشاره نمود.

سیلیکون

پارچه‌ی سیلیکونی از جمله پارچه نسوز صنعتی است که فروش بسیار بالایی دارد و دارای دو نوع پارچه‌ی نسوز دو رو سیلیکون و پارچه‌ی نسوز یک رو سیلیکون می‌باشد. ساختار و بافت پارچه‌های نسوز سیلیکونی از لاستیک سیلیکون و پارچه‌ی فایبر گلاس است. از جمله کاربردهای پارچه‌های نسوز سیلیکونی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

• تولید نوارد نقاله‌ی نسوز
• تولید پرده‌های حرارتی کوره‌های القایی و صنعتی
• محافظ و عایقی در مقابل روغن داغ
• تولید و ساخت لباس‌ها، دستکش‌های نسوز و کیسه‌های نسوزی که در صنعت و آتش‌نشانی کاربرد دارند
• ساخت منهول که در نیروگاه‌ها، پتروشیمی، سکوها و مخازن نفتی کاربرد دارند

سرامیکی

نوعی دیگر از پارچه‌های نسوز، پارچه‌های سرامیکی هستند که از نخ‌های سرامیکی ساخته می‌شوند و در ماشین‌های بافندگی تاری و پودی بافته می‌شوند. همین‌طور در برخی موارد برای افزایش استحکام پارچه‌های نسوز سرامیکی از رشته‌های فلزی و فیلامنت‌های شیشه‌ای استفاده می‌شود. پارچه‌های سرامیکی قابلیت این را دارند که در ابعاد متفاوتی تولید شوند، همچنین پارچه‌های نسوز سرامیکی به طور کاملا استاندارد در طول‌های ۳۰ متری تولید می‌شوند. پارچه‌های نسوز سرامیکی شامل پارچه‌هایی می‌شود که در سخت‌ترین شرایط مکانیکی، الکترونیکی و حرارتی مورد استفاده قرار می‌گیرند و دارای خاصیت‌هایی مانند:
• انتقال حرارت کم
• وزن کم
• انعطاف پذیری بسیار بالا
• پارچه‌های سرامیکی پر دوام هستند و عمر مفید بسیار بالایی دارند
• در مقابل حرارت بالا مقاوم هستند
• پارچه‌های نسوز سرامیکی در مقابل مواد شیمیایی به جز اسید فسفریک و هیدروفلریک مقاوم هستند
• این نوع پارچه‌ها در برابر فشار الکترونیکی و سایش نیز مقاوم هستند
• مقاومت در برابر شوک‌های حرارتی
همچنین در ادامه به کاربرد پارچه‌های نسوز سرامیکی اشاره می‌کنیم:
• از پارچه‌های نسوز سرامیکی به عنوان استر در کوره‌ها استفاده می‌شود
• برای لایه‌ی رویی انواع کابل‌های فلزی از پارچه‌های نسوز سرامیکی استفاده می‌شود
• در انواع واشرهای آب بندی و درزگیرها استفاده می‌شود
• پارچه‌های نسوز سرامیکی می‌توانند به عنوان تقسیم کننده‌ی فضای داخلی کوره مورد استفاده قرار گیرند
• برای لایه رویی محافط انواع لوله‌ها از پارچه‌های سرامیکی استفاده می شود
• برای این که در هنگام کار با مواد جوش‌کاری و یا مواد مذاب خطر پاشش ذرات کاهش پیدا کند از پارچه‌ی نسوز سرامیکی به عنوان پوشش مقاوم استفاده می‌شود
• استفاده در تولید انواع پوشاک و لایه‌های محافظ
• استفاده به عنوان محافظ در، در ورودی کوره‌ها

سیلیکا

نوع دیگری از پارچه نسوز صنعتی، پارچه سیلیکا هستند. این پارچه‌ها به علت این که دارای مقاومت حرارتی بسیار بالایی هستند و می‌توانند درجه‌ی حرارت مداوم ۹۰۰ درجه سانتی‌گراد و درجه‌ی حرارت لحظه‌ای تا ۱۴۰۰ درجه سانتی‌گراد را تحمل کنند در تولید راکت و موشک در صنایع هوا فضا بسیار کاربرد دارند. از جمله دیگر کاربردهای این نوع پارچه‌های نسوز می‌توان به جمع‌آوری گرد و غبار و تجهیزات تصفیه و همین‌طور استفاده در تجهیزات آتش‌نشانی و حفظ حرارت مواد اشاره کرد.

فایبرگلاس

نوعی دیگر از پارچه نسوز صنعتی، پارچه‌های فایبرگلاس هستند و همان‌طور که از نام آن‌ها پیدا است از جنس الیاف فایبرگلاس ساخته شده‌اند و می‌توانند دمای بین ۴۲۰ تا ۵۶۰ درجه‌ی سانتی گراد را تحمل کنند‌، نوعی دیگر از پارچه‌های فایبرگلاس یعنی فایبر فلون هم می‌توانند دمای منفی ۷۳ تا مثبت ۲۸۰ درجه ی سانتی‌گراد را تحمل کنند. یعنی کاملا ضد آتش هستند.

سخن پایانی

در ترکیبات این پارچه‌ها موادی وجود دارد که امکان اشتعال را کاهش می‌دهد و تقریبا به صفر می‌رساند. به همین دلیل، پارچه نسوز صنعتی بسیار مورد توجه صنعت‌گران قرار گرفته است. همچنین علاوه بر آن ویژگی ضد حریق بودن و نسوز بودن این پارچه‌ها سبب شده که در صنایع مختلفی جهت عایق‌کاری از آن استفاده کنند.

این محصول انواع مختلف و گوناگونی از جمله پارچه نسوز فایبرگلاس، آزبست، سیلیکا، سرامیکی وگرافیت خالص دارد. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با ویژگی، خواص و کاربرد پارچه‌های نسوز صنعتی آشنا کنیم. از شما تشکر می‌کنیم که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید.

چنانچه نیازمند انواع نمد ژئوتکستال برای مصارف نمد عایق رطوبتی، نمد زیرسازی جاده، نمد سدسازی، نمد زیرسازی راه آهن، نمد زهکشی و نگهداری مایعات، نمد خطوط گاز، نمد کنترل فرسایش خاک، نمد صنایع خودرو، نمد چرم سازی، نمد صنعت پوشاک هستید به راحتی میتوانید با تیم مهندسی شرکت لایی ابرینه در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *