مقالات

انواع مایعات استفاده شده در صنایع را بهتر بشناسید

Get to know the types of liquids used in industries better-min

انواع مایعات استفاده شده در صنایع را بهتر بشناسید

علم شیمی گستره‌ی وسیعی دارد، هر کدام از مواد شیمیایی دارای خاصیت‌های منحصر به فرد هستند که این امر باعث کاربرد آن‌ها در بخش‌های مختلف صنایع می‌شود. گذر زمان و پیشرفت علم موجب بروز نیاز‌های تازه در زندگی بشر می‌شود و به همین دلیل تلاش برای شناخت دقیق ویژگی‌های مواد شیمیایی و ایجاد خواص جدید در اثر ترکیب این مواد با یکدیگر توسط انسان را دو چندان کرده است. در ادامه با انواع مایعات استفاده شده در صنایع، بیشتر آشنا می‌شویم با ما همراه باشید.

صنایع شوینده

شوینده‌ها یکی از انواع مایعات استفاده شده در صنایع محسوب می‌شوند، شوینده‌ها نقش مهم و ضروری را در زندگی انسان ایفا می‌کنند. این محصولات تنوع بالایی دارند و برای پاک‌سازی سطوح مختلف، لباس و پارچه و… از آن‌ها استفاده می‌شود. قلیایی‌ها جزء اصلی، بیشتر شوینده‌های لباسشویی هستند که با اسید واکنش می‌دهند و آن را خنثی می‌کنند.

مواد شیمیایی شوینده، مکانیزم عملکرد یکسانی دارند اما بسته به کاربرد‌‌شان از مواد شیمیایی مختلفی ساخته می‌شوند و به نوعی در همه آن‌ها از سورفکتانت‌ها surfactant استفاده شده است.

سورفکتانت‌ها، مولکول‌های دارای بار منفی هستند و در از بین بردن آلودگی‌ها و لکه‌های روغنی بسیار موثر است و وظیفه این مواد جداسازی چربی و آلودگی و حل کردن آن در آب است. انواع مواد شوینده عبارتند از:

– شامپو
– صابون‌ها
– مایع‌ظرف‌شویی
– پودر‌رخت‌شویی و…

صنایع تصفیه آب

تقاضا برای داشتن آب تمیز و شیرین برای برآوردن نیازهای انسانی و حمایت از فعالیت‌های صنعتی به طور مداوم در حال افزایش است. با افزایش شهرنشینی و توسعه اقتصادی، تأمین آب سالم مورد نیاز بسیار مهم است. بعد از اکسیژن ماده ای که انسان بیشترین استفاده را در طول روز از آن دارد آب است. از این ماده در مصرف‌های مختلفی مانند شستشو، آشامیدن، فعالیت های صنعتی، کشاورزی و… استفاده می‌شود.

از این رو نقش مواد شیمیایی در تصفیه آب برای فراهم کردن آب مصرفی نهایی جهت مصارفی مانند نوشیدن، آشپزی، آبیاری و مصرف صنعتی بسیار ضروری است. تصفیه آب و آماده سازی آن برای آشامیدن شامل مراحل مختلفی است و مواد شیمیایی گوناگونی در هر مرحله از این فرآیند مورد استفاده قرار می گیرند که از جمله انواع مایعات استفاده شده در صنایع تصفیه آب، می‌‌توان به سدیم متا، بی‌سولفیت و ایزوتیازولین اشاره کرد که به ترتیب برای حذف کلر اضافی موجود در آب و ضد عفونی کردن آن استفاده می‌شوند.

موادی که طی فرآیند تصفیه آب حذف می‌شوند عبارتند از: جامدات معلق، ویروس‌ها، قارچ‌ها، باکتری‌ها، جلبک‌ها و…

صنایع کشاورزی

کودهای شیمیایی یکی دیگر از انواع مایعات استفاده شده در صنایع کشاورزی است که شامل عناصر مهمی همانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم، گوگرد، منیزیم و کلسیم که برای تغذیه گیاهان هستند. کود‌های شیمیایی به دو شکل، جامد و مایع هستند و استفاده این مواد شیمیایی در صنعت کشاورزی جهت افزایش میزان تولید از طریق تغذیه و غنی‌سازی خاک و مبارزه با آفات بسیار موثر است. استفاده از مواد شیمیایی: سولفات آمونیوم، پتاس، سولفات مس، سولفات روی و… در تولید کودهای شیمیایی یا آفت کش‌ها می‌تواند در رشد این صنعت مفید باشد.

کاربرد انواع مایعات استفاده شده در صنایع آرایشی و بهداشتی

استفاده از لوازم آرایشی بیش از هزار سال در بین انسان‌ها رواج داشته و گاهی نشان دهنده فرهنگ و آداب آن منطقه بوده است. در دنیای امروزی، بازار صنایع آرایشی و بهداشتی رشد چشم‌گیری پیدا کرده است و افراد به محصولات با کیفیت و سازگار با محیط زیست اهمیت بیشتری می‌دهند.

کاربرد انواع مایعات استفاده شده در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز به طبع نیاز بازار رشد بالایی پیدا کرده است، با توجه به تنوع زیاد محصولات آرایشی و بهداشتی همانند کرم‌ها، لوسیون‌های مراقبت از پوست، لوازم آرایشی، لاک‌های ناخن، شامپو‌ها و… می‌توان متوجه احتیاج بازار به مواد شیمیایی نظیر پارابن، الکل‌هایی مانند ستیل‌الکل، آلدهید‌‌ها، گلیسیرین، PEG و… شد که بسیار در این صنعت پر کاربرد هستند. نقش بعضی از مواد شیمیایی در صنایع آرایشی:
سورفاکتانت آنیونی در لوازم آرایشی همانند شامپوها و برخی شوینده‌ها استفاده می‌شود. از الکل‌ها در صنایع ساخت عطر و شوینده‌ها به عنوان عامل پاک‌کننده چربی‌ها استفاده می‌شود. گلیکول با خواص خود موجب حفظ رطوبت محصولات می‌شود و ایزوپروپانول ماده الکلی رایج، در بیشتر محصولات آرایشی و پاک‌کننده وجود دارد و برای کاهش غلظت مایع نیز استفاده می‌شود.

صنایع غذایی

انواع مایعات استفاده شده در صنایع غذایی به دلیل تاثیر مستقیم بر سلامتی انسان، به طور جدی تحت نظارت سازمان‌های بهداشت هستند. مواد افزودنی شیمیایی غذایی با کاهش یا حذف رشد میکروارگانیسم‌هایی که موجب پوسیدگی مواد غذایی می‌شوند، ماندگاری آن‌ها را حفظ می‌کنند.

امروزه به دلیل بالا بودن میزان تقاضا برای غذاهای آماده همانند کنسروجات بیشترین استفاده از مواد شیمیایی برای تولید نگه‌دارنده‌های غذایی یا طعم دهنده‌ها می‌باشد. موادی همچون استات سدیم، که برای جلوگیری از رشد باکتری در غذاها باعث افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت این غذاها می‌شوند. البته همیشه مصرف غذاهای تازه توصیه شده است تا از مواد غذایی حاوی نگه‌دارنده‌ها کمتر استفاده شود چرا که ممکن است برای سلامتی بدن انسان مضر باشند.

مزایای انواع مایعات استفاده شده در صنایع

مایعات شیمیایی محصولات برای جدا سازی و تخریب است که برای تمیز کردن، ضد عفونی و نگه‌داری استفاده می‌شود. انواع مایعات استفاده شده در صنایع شیمیایی عبارتند از:

• افزودنی‌های خوراکی: محصولی است که در تغذیه دام برای بهبود سلامت بدن حیوانات کاربرد دارد. همچنین قابلیت هضم، بهداشت و سلامت روده را برای محصولات خوراکی ایجاد می‌کند. این افزودنی‌ها دارای ویتامین‌ها، اسیدهای‌آمینه، اسیدهای چرب و مواد معدنی هستند.

• مواد افزودنی ضد سایش: این نوع مواد افزودنی در روان‌کننده‌ها برای جلوگیری از تماس فلز با فلز عمل می‌کنند. آن‌ها برای به حداقل رساندن ساییدگی در سطح تماس عمل می‌کنند.

• افزودنی‌های غذایی: موادی هستند که برای بهبود و افزایش طعم، بافت، تغذیه و شکل ظاهری به غذا اضافه می‌شوند. از مواد نگه‌دارنده برای جلوگیری از بین رفتن مواد غذایی توسط باکتری‌ها یا جلوگیری از کپک زدن استفاده می‌شود.

• افزودنی‌های گریس: عناصر شیمیایی یا مخلوط‌هایی که بیش از یک عملکرد در مایع ایجاد می‌کنند، در صورت استفاده با سرعت خاص، این افزودنی‌ها مقاومت بیشتری در برابر فشار، سرما و گرما، ویسکوزیته بهبود یافته و مواد شوینده را ایجاد می‌کنند.

سخن پایانی

در نهایت انواع مایعات استفاده شده در صنایع ‌های مختلف به سرعت در حال تبدیل شدن به یک صنعت میلیون دلاری هستند و در طیف وسیعی از قسمت‌های صنعتی از جمله انرژی، مواد آرایشی، شوینده‌ها، مواد غذایی، مواد منسوجات و داروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. مایعات افزودنی شیمیایی به دلیل افزایش عملکرد، پایداری و طول عمر آن‌ها و یا تزریق دیگر خواص مفید به کل مواد، به ماده و یا محصولات اضافه می‌شوند.

در حقیقت، بعضی اوقات از افزودنی‌ها به عنوان مواد شیمیایی عملکردی یا عوامل شیمیایی یاد می‌شود. برخی از افزودنی‌های شیمیایی یا بسته‌های افزودنی می‌توانند از اجزای مختلفی تشکیل شده باشند و یا عملکردهای زیادی را ایجاد کنند که می‌تواند تعداد مواد مورد نیاز یک شیمی‌دان یا فرمول‌ساز را برای نمونه‌برداری و آزمایش کاهش دهد. اگر به سلامت خود اهمیت می‌دهید و نیاز به اطلاعات بیشتر دارید وب‌سایت مارا دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *