تاریخچه نمد بافی در ایران و جهان
نمد بافی در ایران میان مردم کوچه و بازار کاملا شناخته شده و محصولات نمدی در زندگیهای روزمره مورد استفاده قرار میگرفتند. نمد بافی سنتی از شاخههای صنایع دستی ایرانی محسوب میشود که این هنر، با الگو و نمد بافی ساده در شهرهای مختلف دنبال میشود.
نمد بافی در استانهای گیلان و مازندران و شهرهایی مانند بروجرد و مشهد بیشتر دنبال میشود. در ادامه با تاریخچه نمد بافی در ایران و جهان آشنا میشویم. برای اطلاع بیشتر با ما همراه شوید.
نمد بافی چیست؟
به طور کلی این نوع پارچه از بافتهای سنتی و قدیمی و از غلتاندن الیافهای گوناگون به یکدیگر و با تکنیک متفاوت تولید میشود و همانند پارچههای دیگر از گره بافتی استفاده نمیشود؛ بلکه با سرما و رطوبت هوا در یکدیگر فرو میروند و همین علت موجب شده تا پارچه یک دست ایجاد شود.
در حال حاضر این هنر قدیمی به روشهای دستی، قدیمی و همچنین نیمه صنعتی و تمام صنعتی نیز به وجود میآید، در روش نیمه صنعتی نیمی از تولید آن با دستگاه و نیم دیگر آن به صورت دست ساز تولید میشود. نمد صنعتی با الیاف صنعتی و صنایع پتروشیمی نیز در حال تولید است و از آن برای نیازهای مختلف استفاده میشود. نمدها در کارخانهها به صورت رولی و تاقهای قابل تولید هستند که با رنگها و ضخامتهای مناسب به وجود میآیند که رایجترین آن 2 میلیمتر و 4 میلیمتر میباشد.
نمد بافی در ایران و جهان یک صنعت دیرینه با قدمتی ارزشمند به شمار میرود. هنر بافت نمد به مرور در بین اقوام مختلف گسترش پیدا کرد و آنچه که ما امروز آن را میشناسیم، پارچههای نمدی رنگارنگ است که برای هنرهای دستی، دوخت صنایع دستی و لوازم تزئینی به کار میرود.
عشایر و اقوام مختلف در استانهای کرمانشاه، استان خراسان یا چهارمحال و بختیاری که به پرورش گوسفند مشغول هستند، از پشم گوسفند، نمد درست میکنند. بهتر است بدانید که انواع پشم گوسفند را نمیتوان برای نمد بافی استفاده کرد. این صنعت، فوت و فنهای خاص خودش را دارد که سبب تولید بهترین محصولات نمدی میشود. در ادامه به تاریخچه نمد بافی در ایران و جهان میپردازیم.
تاریخچه نمد بافی
تاریخچه نمد بافی در ایران و جهان به هزاران سال پیش باز میگردد. در ایران باستان، از پشم گوسفند و موی شتر، نمد تهیه میکردند و برای درمان دردهای کمر یا درد پا از آن استفاده میکردند. تاریخچه نمد بافی در ایران و جهان اغلب به مناطق روستایی یا شهرهای مختلف ارتباط دارد. همزمان با توسعه شهرها، این هنر، کمتر شناخته شد و مورد استفاده قرار گرفت؛ به این مفهوم که در شهرهای بزرگ صنعتی، کمتر، هنر نمد بافی را مشاهده میکنید. با توسعه و گسترش صنعت نساجی، صنعت نمد بافی در ایران هم اندکی متحول شد. انواع نمد که به واسطه روستاییان و عشایر تهیه میشوند، همه به روشهای سنتی بوده و از بهترین پشم گوسفند میباشند.
نمدهای صنعتی، پارچههای نمدی هستند که به وسیله دستگاهها تولید میشوند. نمد، کاربردهای مختلفی در طول تاریخ از خود به جای گذاشته است. در حال حاضر نمد به عنوان یک عایق حرارتی معرفی شده که میتواند برای قطعات مختلف به کار رود. پارچههای نمد بافی در ایران و جهان برای دوخت صنایع دستی هم بسیار به کار میروند. در تاریخچه نمد بافی، احتمالا با نام نمد مالی هم برخورد میکنید که در واقع به صنعتی اشاره دارد که از پشم گوسفند برای بافت محصولات نمدی به حالت کاملا سنتی و با دست استفاده میشود.
محصولات نمد بافی در ایران و جهان، در حال حاضر در برخی شهرها به عنوان سوغات مخصوص شهرت دارند. انواع کلاه نمدی، پالتوی نمدی، انواع زیراندازهای نمدی با رنگهای جذاب، نمونهای از این محصولات هستند. شاید اگر به کرمانشاه سفر کنید، محصولات نمد بافی را به عنوان سوغاتی در فروشگاههای مختلف ببینید.
کاربردهای نمد بافی
اگر بخواهیم کاربردهای نمد بافی در ایران و جهان را در دنیای مدرن امروزی مرور کنیم بایستی کمی از راه و روشهای سنتی فاصله بگیریم. نمد بافی، سنتی منجر به محصولات صنایع دستی میشود که بومی هر استان هستند؛ ولی برای نمد بافی به روش صنعتی امروزی، معمولا روشها اندکی با یکدیگر فرق دارند.
در دنیای مدرن امروزی که صنایع دستی و دست سازههای هنری بسیار متداول شده است، پارچههای نمد که در کارخانه تولید شدهاند به رنگهای گوناگون وجود دارند؛ به همین دلیل به راحتی میتوانید محصولات نمدی زیبا تهیه کنید. جذابترین صنایع دستی نمد در ایران به روش جدید، شامل انواع عروسکهای نمدی و کیفهای دوخته شده از پارچه نمد است. هر رنگی را که به آن علاقه داشته باشید میتوانید برای محصولات نمدی به کار ببرید. از پشم گوسفند که برای نمد بافی در ایران استفاده میشود در رنگهای مختلف برای صنایع دستی به سبک امروزی هم میتوانید استفاده کنید.
از کاربردهای دیگر هنر نمد بافی در ایران و جهان میتوان به عنوان یک کسب و کار خانگی اشاره کرد. روی صحبت ما خانوادههایی هستند که در زندگی شهر نشینی به سر می برند. راه اندازی کارگاه نمد در شهر میتواند این هنر را زنده نگه دارد و حتی احتمال فرصتی پیش آید که صنایع دستی نمد در روستاها با کیفیت عالی تهیه میشوند، در بازارهای داخل شهر به خوبی به فروش برسند.
ویژگیهای پارچه نمد
• قدرت جذب حرارت و شعله بالایی دارد اگر آتش سوزی رخ دهد میتوانید از آن برای مهار کردن آتش استفاده کنید.
• خاصیت جذب رطوبت را دارد و دارای گرمای بسیار زیادی میباشد.
• تهیه این پارچه کمتر از یک روز زمان میبرد.
• دارای انعطاف پذیری بسیار بالا میباشد و به هر شکلی و مدلی که میخواهید میتوانید آن را تغییر دهید.
• ساییده نمیشود و برای یادگیری عروسک دوزی و خیاطی مناسب است.
• دارای قیمت بسیار مناسب است.
• دسترسی آسان جهت خرید آن دارید.
• برای هر کاری میتوانید از نمد استفاده کنید.
• این پارچه در صنعت نساجی بسیار کاربرد دارد.
• دارای وزن کم میباشد.
• دارای رنگها و طراحیهای متنوعی میباشند.
• رطوبت را به خوبی جذب میکند.
انواع نمد
در خصوص نمد بافی در ایران و جهان بایستی بدانید که نمدها انواع متفاوتی دارند. در ادامه به انواع نمدها اشاره شده است:
1. نمد یشمی: از پشم حیوانات پشمالو تولید میشود و از رایجترین نوع نمد است.
2. نمد خزدار: تولیدکنندگان صنعت نساجی از پوست سگ آبی برای تولید کلاه نمدی استفاده میکردند. هرچند استفاده از نمد خز رایج نیست ولی همچنان به علت ماندگاری بالای آن مورد استفاده قرار میگیرد.
3. نمد اکریلیکی: این نوع نمد از اکریلیک تولید میشود و دارای محبوبیت خاصی میباشد.
4. نمد ریونی: این نمد در حوزه صنعتی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد و از ویژگی مهم آن جذب رطوبت و خاصیت شکل پذیری است.
5. نمد فشرده: از قدیمیترین نوع نمدها است که از الیاف منسوج با استفاده از گرما، فشار و آب تولید میشود.
6. نمد سوزنی: این نمد هم از ترکیب الیاف مصنوعی و پشمی تولید میشود.
7. نمد بافته شده: نمد بافته شده از پشم و یا مخلوطی از پشم که به صورت پارچه بافته شده تولید میشود و معمولا موجب میشود الیاف به طور طبیعی در هم پیچیده شوند.
سخن پایانی
پارچههای نمدی معمولا در ضخامتهای دو میلیمتری موجود هستند. همانطور که گفته شد برای اغلب کارها از جمله عروسک سازی، ست لحاف تشک و کوسن میتوانید از آن استفاده کنید و از نمد با ضخامت پنج میلیمتری، میتوانید برای زیر بشقابی، زیر لیوانی و… استفاده کنید. روشی که چادر نشینان برای تولید پشم از چهارپایان خود به کار گرفتند تا به امروز جز بهترین روشها بوده است.
این نمدها را به عنوان داد و ستد و یا به عنوان پیشکش به ژاپن میبردند. در این مقاله تلاش نمودیم شما را با تاریخچه نمد بافی در ایران و جهان آشنا کنیم. از شما تشکر میکنیم که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید. چنانچه نیازمند انواع نمد ژئوتکستال برای مصارف نمد عایق رطوبتی، نمد زیرسازی جاده، نمد سدسازی، نمد زیرسازی راه آهن، نمد زهکشی و نگهداری مایعات، نمد خطوط گاز، نمد کنترل فرسایش خاک، نمد صنایع خودرو، نمد چرم سازی، نمد صنعت پوشاک هستید به راحتی میتوانید با تیم مهندسی شرکت لایی ابرینه در تماس باشید.