مقالات

پارچه هوشمند چیست و چه کاربردهایی دارد

What-is-smart-fabric-and-what-are-its-uses-min

پارچه هوشمند چیست و چه کاربردهایی دارد

پارچه‌های هوشمند یا الکترونیک، به پارچه‌هایی گفته می‌شود که قطعات دیجیتالی از باطری و چراغ‌های ریز گرفته تا کامپیوترهای کوچک را درون خود جای داده‌اند. این دسته از پارچه‌ها ویژگی‌های جدیدی را ارائه می‌کنند که در جایگاه خود انقلابی در صنعت پوشاک به‌حساب می‌آیند. همان‌طور که از نام این نوع پارچه‌ها پیداست، نوعی از پارچه با اجزا الکترونیکی هستند و مواردی مانند البسه، پوشش بیرونی خودروها و سایر محصولات را ارتقا می‌دهند. آن‌ها به عنوان یک محصول مبتنی بر صنعت الکترونیک تولید می‌شوند.

پارچه‌های هوشمند مانند لایه الکترونیکی لومیا، می‌توانند دارای ویژگی‌های خاص باشند که شامل نورپردازی، گرمایش و… است. البته لازم به ذکر است که بعضی از تکنولوژی‌های پارچه هوشمند، مانند LEL، می‌توانند در سطح‌های دیگری مانند چوب و پلی‌کربنات نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله قصد داریم شما را با پارچه هوشمند و کاربردهای آن آشنا کنیم؛ لطفا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

پارچه هوشمند چیست؟

پارچه‌های هوشمند، پارچه‌هایی هستند که در سال 2019 به بازار معرفی شد و امروزه طرفداران زیادی در صنعت مد پیدا کرده‌اند و پیش‌بینی‌ها حاکی از استقبال فراوان از پارچه‌های هوشمند در آینده مد، فشن و لباس دارد. این نوع پارچه‌ها دارای فناوری‌های ویژه‌ای هستند که نسبت به محرک‌هایی مانند گرما، مواد شیمیایی و الکتریسیته واکنش نشان می‌دهند.

پارچه‌های هوشمند گزینه‌ای خاص و جذاب در دنیای مد می‌باشند. باتوجه به اینکه فشن و تکنولوژی با سرعت زیاد در حال رشد می‌باشد. لذا پیوند این دو صنعت با همدیگر توانسته تا حد زیادی شگفت‌انگیز باشد. پارچه‌های هوشمند، پارچه‌هایی می‎باشند که دارای ابزارهای الکترونیکی و دیجیتال هستند. در داخل آن‌ها اکثرا باتری، مدار و سنسور تعبیه شده است تا به محیط واکنش نشان دهند.

جالب است بدانید این نوع از پارچه‌ها می‌توانند به کمک سیستم وای فای یا بلوتوث به سایر موارد هوشمند متصل شده و داده‌ها و اطلاعات را رد و بدل ‌کنند. پارچه‌های هوشمند در زمینه‌های زیادی کاربرد دارند و موارد استفاده از آن بسیار گسترده می‌باشد از کالاهای ورزشی گرفته تا موارد پیچیده نظامی و پزشکی. در حال حاضر پارچه‌های هوشمند ابزاری هستند برای کنترل ورزشکاران، بهبود و به حداکثر رساندن کارایی آن‌ها؛ تنظیم دمای بدن اشخاص بیمار در بخش جراحی یا مراقبت‌های ویژه؛ تشخیص استرس و فشار در آتش‌نشان‌ها و سایر اشخاصی که در شرایط محیطی پرتنش قرار می‌گیرند.

پارچه هوشمند در چه زمینه‌هایی کاربرد دارد؟

پارچه‌های هوشمند در محصولات زیر کاربردهای زیادی دارد:

صنعت پزشکی

پارچه هوشمند را می‌توان در هر صنعتی مورد استفاده قرار داد. با این حال، در بعضی از صنایع بیشتر از بقیه استفاده می‌شوند. انواع حسگرها و فناوری دیجیتال جاسازی در البسه‌ها، فشار خون، ضربان قلب، تنفس و سایر علائم حیاتی بیماران را تحت کنترل خود قرار می‌دهد. بیماران می‌توانند به صورت مداوم زیرنظر قرار بگیرند.

با استفاده از پارچه هوشمند، این امید وجود دارد که بتوان به شرایط روانی افراد پی برد. ویژگی‌های ضدپیری بیشتری ایجاد کنیم و حتی از طریق لباس، دارو تجویز کنیم. این پارچه‌ها می‌توانند به ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی اجازه دهند به اطلاعات و شرایط بیمار در زمان واقعی دسترسی داشته باشند و حتی آن‎ها را از علائم احتمالی هشداردهنده آگاه کنند. این امر موجب می‌شود تا بیماران هنگام انجام کارهای روزمره به وسیله مراقبین بهداشتی زیر نظر قرار گیرند که در نهایت می‌تواند میزان مراجعه به بیمارستان را برای بیماران کاهش دهد.

پیشگیری از درد کمر

سیستم اندازه‌گیری حرکت سه بعدی کمر انسان که به وسیله یک محقق ایرانی طراحی شده، زمینه پیشگیری و شناسایی دردهای ناحیه کمر را برای پزشکان ایرانی فراهم می‌کند. باتوجه به اینکه نانو الکتروبلیمرها به صورت رنگ بر روی پارچه چاپ می‌شوند. این سنسورها با یک فناوری‌های خاص چاپ می‌شوند.

لکترواکتيو پليمرها در اصل موادي هستند که در دهه‌هاي اخير کشف شده‌اند که خواص فيزيکي و شيميايي جالبي دارند که توجه محققان و مهندسان را به ويژه در زمينه‌هاي پزشکي، بيومواد، نانودارو و نانومواد به خود جلب کرده‌اند. سنسورهاي چاپ شده بر روي پارچه پتانسيومتر هستند و با کشيده شدن و تغيير مقاومت در بخشهاي مختلف بدن، جهت‌هاي مختلف حرکت، زاويه، شدت و شتاب حرکات کمر را اندازه‌گيري ميکنند.

در واقع عوض‌شدن مقاومت از سمت کاليبراسيون و فرآيند ترکيب شدن اطلاعات، به عوض‌شدن زاويه بدن انسان يعني زاوي‌هاي که بيانگر تغيير حرکت کمر انسان است، تبديل مي‌شود.

دیگر کاربردهای پارچه هوشمند در پوشاک شامل موارد زیر می‌باشد:

ترموترون

این پارچه قادر است نور خورشید را جذب کرده و آن را به انرژی گرمایی تبدیل نماید و با حداقل هدر رفت آن را ذخیره نماید. در درون ترموترون، ذرات ترکیب شیمیایی امکان جذب نور خورشید را می‌دهند و نهایتا لایه درونی پارچه، این گرمای تولید شده را نگه داشته و مانع انتقال آن به محیط‌های اطراف می‌گردد.

جزیره سنگی

این پارچه جالب برای نمایش دمای محیط اطراف بی‌نظیر است و بر مبنای کریستال مایع تولید شده است. در 27 درجه سانتی‌گراد، رنگ لباس به مرور از رنگ تیره به رنگ روشن‌تر و شفاف‌تر که رنگ پایه پارچه است، تغییر پیدا می‌کند و زمانی‌که لباس به دمای عادی خود برمی‌گردد، رنگ تیره اصلی خود را مجددا به دست می‌آورد.

نشان قطبی

پارچه هوشمند تنها با تماس یک دکمه امکان گرمای فوری را فراهم می‌کند. در این نوع پارچه‌ها سه سطح گرمای زیادی، پایین و متوسط و در دو منطقه گرمایش یکی در قسمت بالایی و دیگری در قسمت پشت لباس وجود دارد. این پارچه، بسیار سبک و شامل تهویه هوا و تعرق بدن است. این پارچه‌ها را می‌توان به صورت دستکش و یا پیراهن مورد استفاده قرار می‌گیرد. لازم به ذکر است که این پارچه‌ها می‌تواند با هر بار شارژ تا 8 ساعت گرم بماند.

لباس ذهنی

دانشمندان قادر به طراحی و تولید لباس‌هایی شده‌اند که می‌تواند رنگ را بسته به حالت روحی و ذهن افراد تغییر دهد. این لباس جالب به وسیله کمپانی فیلیپس طراحی شده‌ و از دو لایه تشکیل شده‌ است؛ یک لایه درونی آن شامل سنسور بیومتریک که حالت یا احساسات فرد را انتخاب می‌‌کند و آن را به وسیله رنگ‌‌های موجود در لایه دوم به نمایش می‌‌گذارد.

احساساتی مانند ترس یا استرس بر دمای بدن و سطح تعرق اثر می‌‌گذارد و این عوامل منجر به تغییر الگو و رنگ لباس می‌شود به عنوان مثال در شرایطی که فرد عصبانی است یا اضطراب دارد، رنگ لباس قرمز و در حالت آرامش رنگ سبز ظاهر می‌شود.

انواع پارچه هوشمند

پارچه‌های هوشمند دارای انواع مختلفی هستند که به سه دسته تقسیم می‌شوند که شامل موارد زیر می‌باشد:

• پارچه هوشمند غیرفعال: این دسته از پارچه‌ها، تنها محرک محیطی را حس می‌کنند. از طرفی، این دسته از مواد سنسورها را تشکیل می‌دهند.

• پارچه هوشمند فعال: این دسته از پارچه‌ها می‌توانند محرک‌های محیطی را حس کنند و به آن واکنش نشان دهد؛ بنابراین، علاوه بر عملکرد به روش سنسور، یک عملکرد فعال دیگر نیز دارد.

سخن پایانی

پارچه های هوشمند با پارچه های معمولی مثل پارچه آکسفورد، پارچه تترون و… متفاوت هستند. پارچه‎های هوشمند، پارچه هايي هستند كه الكتريسيته را هدايت مي كنند و سپس مي‌توانند تغييرات در محيط را حس كرده و به شكلي خاص پاسخ دهند.

استفاده از منسوجات هوشمند بسیار است، اما بیشتر آنها در یکی از دو دسته زیبایی و عملکرد قرار می گیرند. در این مقاله به معرفی پارچه هوشمند و کاربردهای آن پرداخته‌ایم؛ از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید سپاسگزاریم.

چنانچه نیازمند انواع نمد ژئوتکستال برای مصارف نمد عایق رطوبتی، نمد زیرسازی جاده، نمد سدسازی، نمد زیرسازی راه آهن، نمد زهکشی و نگهداری مایعات، نمد خطوط گاز، نمد کنترل فرسایش خاک، نمد صنایع خودرو، نمد چرم سازی، نمد صنعت پوشاک هستید به راحتی میتوانید با تیم مهندسی شرکت لایی ابرینه در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *