مقالات

ژئوکامپوزيت

Geocomposite-min

از چند دهه قبل در احداث جاده ها و بزرگ راه ها از لایه های ریز پلیمری در زیرساخت ها استفاده می شد. در حقیقت کاربرد این ریز پلیمرها افزایش بهره برداری از بزرگ راه ها و آزادراه ها هست. تردد وسایل نقلیه ازجمله کامیون ها و سایر وسایل نقلیه سنگین سرعت تخریب و فرسایش جاده های آسفالت را افزایش داده است. ژئوتکستايل و ژئوکامپوزیت های تابع آن استقامت و دوام جاده ها را تا حد چشمگیری افزایش داده است در ادامه در مورد این که ژئوکامپوزيت چیست و  چه کاربردی خواهد داشت بیشتر آشنا می شویم.

کاربرد های ژئوکامپوزيت چیست

کاربرد های ژئوکامپوزيت چیست

ژئو کامپوزیت چیست؟

مجموعه کلی ژئوتکستایل، ژئوگريد، ژئوکامپوزیت و…همگی مربوط به دسته مواد ژئوسنتتیک و یا به عبارت دیگر متعلق به مواد مصنوع و ساخته دست بشر هستند که وظیفه فراهم کردن آسایش و راحتی بیشتر ما را بر عهده دارند. ژئو کامپوزیت ها دسته ای از مواد شیمیایی هستند که جهت عایق کاری و فیلتراسیون زیرساخت های صنعتی و عمرانی مورداستفاده قرار می گیرند. عملکرد کلی ژئوکامپوزيت ها پنج رکن اصلی تقویت، فیلتراسیون، زهکشي، زیرسازی و استحکام هست.

ترکیبات ژئوکامپوزیت

ژئوکامپوزیت ها حالت تغییریافته و به عبارتی جهش پیداکرده ی ژئوتکستايل ها می باشند. این جهش یافتگی کارایی ژئوکامپوزیت ها را افزایش داده و باعث شده است قدرت و استقامت ژئو تکستايل ها با همان توان عایق بندی و نفوذپذیری افزایش پیدا کند. ترکیبات ژئوکامپوزیت مجموعاً در یکی از چهار گروه زیر به ترتیب قرار می گیرند.

دسته 1- ژئوکامپوزیت با ادغام ژئوتکستايل و ژئوگريد

در این نمونه ژئوکامپوزیت، توری های ژئوگرید با لایه های ژئوتکستايل جوش خورده اند. ازآنجایی که ژئوگریدها جهت استحکام و افزایش ظرفیت نگهداری ژئوتکستايل ها در مجاورت آن ها قرار می گیرند، کاربرد آن ها را در زهکشی ها و عایق کاری های فونداسیون های بتني افزایش می دهند.

دسته 2- ژئوکامپوزيت با ادغام ژئوتکستايل با ژئونت

در این نمونه به جای یک لایه، چندین لایه ی ژئوتکستايل در مجاورت لایه های حفره دار ژئونت قرار می گیرند، درنتیجه مقاومت و استحکام نیز افزایش پیدا می کند. از این ساختار قدرتمند ژئوسنتتيک نيز جهت زه کشی در حاشیه ی فونداسیون ها و سازه های بتني استفاده می شود. استفاده ی این ژئوکامپوزيت ها فقط در ای زمینه خلاصه نمی شود. لایه های ژئوکامپوزيت اجازه ی نفوذ انواع مختلف نمک ها بین دو جدار را می گیرند. از این دسته ژئوکامپوزيت جهت ايجاد عایق های تصفیه ای و سازگار با محیط زیست و مرتبط با بازيافت نیز استفاده می شود.

دسته 3- ژئوکامپوزيت با ادغام ژئوتکستايل با ژئوممبران

در این دسته در ساختار ژئوکامپوزيت، ژئوتکستايل بر روی لایه های ژئوممبران قرارگرفته است. این در حالی است که از تماس مستقیم ژئوممبران با سطوح و جایگاه استفاده جلوگیری به عمل ميايد. مسلماً وجود ژئوممبران با استحکام پایین تر در مجاورت ژئوتکستايل یک لایه ی قوی تر ایجاد می کند. در ژئوکامپوزيت، عموماً از ژئوتکستايل های نبافته یا (Non Woven) استفاده به عمل میاید. بافت های ژئوتکستايل که در این ساختار به روش های شیمیایی، حرارتی یا سوزن کاری در مجاورت ژئوممبرام قرارگرفته اند. توان فیلتراسیون و عایق بندی سطوح بهداشتی، حاشیه بندی های چارچوب بتني و فیلتراسیون های پیشرفته کارایی دارند.

دسته 4- ژئوکامپوزيت های ریز پلیمر هسته ای

همان طور که از نامش پیداست ساختار آن از اتصال یک لایه ی ریز پلیمر با ژئوتکستايل ساخته می شود. این نوع از ژئوکامپوزيت مقاومت بسیار بالایی در قبال فشارهای دوطرفه ی مایعات ازجمله آب دارد و ساختار فیلتراسیون و ايزولاسيون را دوطرفه انجام می هد. بر همین منوال جهت عایق بندی لوله ها و کانال های پرفشار آب و فاضلاب زیرزمینی یا زیر طبقاتی استفاده می شوند.

مزایای استفاده از ژئوکامپوزيت چیست

مزایای استفاده از ژئوکامپوزيت چیست

مزایای استفاده از لایه های ژئوکامپوزيت

_ژئوکامپوزيت ها به راحت ترین شیوه ی ممکن جايگذاري می شوند. برای نمونه در زیرساخت های جاده ای لایه های ژئوکامپوزيت به صورت مجاور و بدون فضاي خالی در کنار يکديگر بر روی زیرساخت، پهن می شوند.

_راحتی جايگذاري و نصب ژئوکامپوزيت ها باعث افزایش سرعت و عملکرد نیز می شود. هرچقدر اندازه لایه های ژئوکامپوزیت بزرگ تر باشد جایگذاری آنان نیز سهوی تر خواهد بود.

_ژئوکامپوزيت ها نسب به سایر دسته های ژئوسنتتيک راحت تر حمل می شوند و احتمال آسیب پذیری لایه ها نیز در طول مسیر کمتر است.

_ضمیمه شدن هر لایه ای بر روزی ژئوتکستايل، توان استقامت آن را بالا می برد و درنتیجه کارایی ژيوکامپوزيت ها را نیز بیشتر می کند.

_لازم به ذکر است قیمت ژئوکامپوزيت ها نسبت به سایر روش های ايزولاسيون به مراتب پایین تر است.

نقش های اصلي  ژئوکامپوزيت چیست

درمجموع همه ی انواع ژئوکامپوزيت ها نقش های مشابه و تقریباً یکسانی را باقدرت های مختلف انجام می دهند:

_ژئوکامپوزيت ها نقش اصلی ایزوله سازی و فیلتراسيون جریان های پرفشار و کم فشار مایعات را بر عهده دارند. جالب است بدانید تقریباً تمام دسته های مایعات توسط آن ها قابل پوشش هست.

_از ژئوکامپوزيت ها در نقش بستن و مسدودسازی به عنوان نقش مکمل با سایر نقش های این ریز پلیمر استفاده می شود.

_از ژئوکامپوزيت جهت زهکشی و ایجاد حاشیه های مقاوم در سازه های اسکلتی و فونداسیون های بتي و … نیز استفاده می شود.

_یکی دیگر از کاربردهای ژئوممبران که نقش اصلی آن را بازی می کند، استفاده از آن در زیرساخت های جاده ها و ایجاد فاصله بین دولایه ی درشت ذرات و ریز ذرات پایه ریزی شده می باشد.

_ژئوکامپوزیت ها در زیرساخت ها نقش افزایش استحکام و مقاومت در برابر نیروها را نیز بر عهده دارند.

_ژئوکامپوزيت قدرت تخلخل و نفوذپذیری انتخابی را بازی می کند.

_ ژئوکامپوزيت ها همچنین جهت استحکام چارچوب فضاهای ذخیره سازی نیز مورداستفاده قرار می گیرند.

_در زیرسازی جاده ها با قرار گرفتن لایه های ژئوکامپوزيت به صورت لبه به لبه در کنار هم احتمال نشت و نفوذ آب بین لایه های زیرین کاهش پیدا می کند. همین امر باعث پایداری بیشتر زیرسازی جاده می شود و. از گود افتادگی و فرسایش جاده جلوگیری می کند.

_درزمینهٔ های مختلف صنعتی و شيميايي جهت فیلتراسیون و زهکشی از ژئوکامپوزيت ها استفاده می کنیم.

_ژئوممبران های تقویت شده از دسته ی ژئوکامپوزيت توان مهار و حفظ ساختار اسکله ها و خطوط ساحلی را باقدرت بیشتر انجام می دهند.

_ژئوکامپوزيت در نقش یک لایه با نفوذپذيري انتخابی درزمینهٔ ی تصفیه ی فاضلاب های شهری و صنعتی نقش دارد. همین امر نشان دهنده ی یک کاربرد زیست محیطی برای ژئوکامپوزيت ها هست.

_در بستر لایه های بتني حاشیه ی تونل ها از ژئوکامپوزيت ها در نقش عایق بندی محدوده و سالم ماندن چارچوب تونل به دوراز ریزش و فرسایش استفاده می شود.

_نقش بسترسازی و جلوگیری از تخریب و گودی ژئوکامپوريت ها که درجاده ها وجود دارند در فرودگاه ها و زیرساخت راه آهن نیز استفاده می شود.

ایزوگام ها ساختاری از ژئوکامپوزيت ها هستند. این لایه های عایق از چندلایه ی بافته با رشته های شیشه ای درزمینهٔ ی قیر ساخته می شوند. گاهی اوقات از ترکیب استرفوريم با ژئوممبران و در بعضي موارد ژئوتکستايل، ساختار مقاوم همراه باقدرت استقامت در برابر گرما را نیز به ساختار ژئوکامپوزيتي می دهیم. به مرورزمان لزوماً دسته های گسترده تری از ارتباط ژئوتکستايل با سایر ژئوسنتتيک متناسب با تأمین نیازهای جدید و جانشینی منابع بهتر به جای مواد قبلی معرفی و تولید می شوند.

ژئوکامپوزيت

ژئوکامپوزيت

کلام آخر

ژئوکامپوزيت ها نقش های کاربردی تری را نسبت به سایر ژئوسنتتسک ها انجام می دهند. ژئوتکستايل، ژئوگريد و ژئوممبران ها همه در قالب ژئوکامپوزيت ها گرد هم می آیند و نقش زهکشی سازه های مختلف و فونداسیون ها، تقویت بنیادی پایه ها، استحکام حریم جاده های آسفالت، راه آهن و فرودگاه، ايزولاسيون و عایق کاری و درنهایت فیلتراسیون کانال و لوله ها را انجام می دهند. شما می توانید با مجموعه ی لایی ابرینه در ارتباط باشید و متناسب با استفاده ی موردنظرتان از باکیفیت ترین ژئوکامپوزيت ها در زیرساخت هاي خود استفاده کنید. جهت آشنایی بیشتر با ژئوممبران ها، ژئوتکستايل، ژئوگريد ها و سایر ژئوسنتتيک ها به مقالات نوشته شده ی مجموعه ی ما به آدرس layeabrineh.com مراجعه کنید.

همچنین اگر در زمینه ی ژئوکامپوزيت چیست سوالاتی داشتید میتوانید از طریق نظرات همین صفحه یا همینطور از طریق تماس با ما با تیم پشتیبانی لایی ابرینه در میان بگذارید ما نیز سعی خواهیم کرد در کمترین زمان ممکن پاسخ گوی شما عزیزان باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *